DREPT DIPLOMATIC SI CONSULAR PDF

Drept diplomatic și consular by Alexandru Burian. Drept diplomatic și consular. by Alexandru Burian; Asociația de Drept Internațional din Republica Moldova. Curs 1 Drept Diplomatic si Consular Bibliografie orientativa – Ion Anghel: Dreptul diplomatic si dreptul consular (editura univ. juridic, Buc. Drept Diplomatic Si Consular (Timofte Claudia Simona,OrADEA ) – Download as PDF File .pdf) or read online.

Author: Akikinos Zulkree
Country: Trinidad & Tobago
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 1 April 2011
Pages: 417
PDF File Size: 9.90 Mb
ePub File Size: 2.54 Mb
ISBN: 581-4-17335-936-1
Downloads: 97942
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Brakora

Published on Jul View Download 0. Dreptul diplomatic si dreptul consular editura univ.

Tratat de drept international public, dept II editura LuminaLex, – Phillipe Cahier, Le droit diplomatique ciplomatic, Paris – Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice din – Conventia de la Viena privind relatiile consulare din Nu tine cont de prezenta, cursuri pe semestru, Curs 2 Drept Diplomatic si ConsularDiplomatie din greaca: Tratatele, Cutuma, Jurisprudenta, Doctrina, Principiile Internationale, Actele elaborate de organizatiile internationale, Legislatia interna, Conventia de la Viena privind relatiile diplomatice dinCurti internationale de justitie.

Organ de stat insarcinat sa desfasoare relatiile externe ale statului respectiv 3.

Activitate specifica a unui aparat de stat, in domeniul relatiilor externe. Dreptul diplomatic reprezinta o ramura a dreptului international public si este compus din totalitatea normelor care guverneaza statutul, sarcinile si atributiile organelor de stat competente sa intretina relatii externe.

Cutuma reprezinta primul izvor al dreptului diplomatic, prima incercare de codificare a dreptului diplomatic avand loc in timpul Congresului de Pace de la Viena din prin care se stabileau anumite reguli de precadere. Un document important in domeniul dreptului diplomatic este conventia de la Viena privind relatiile diplomatice din Reprezentarea statelor in relatii internationale Reprezentarea la nivelul relatiilor internationale se realizeaza, in primul rand, prin intermediul sefului statului, care poate fi presedinte sau monarh.

In Romania, conform Constitutiei, presedintele are atributii in domeniul politicii externe si reprezinta statul in relatiile internationale. Presedintele poate incheia tratate internationale, nu are nevoie de depline puteri, poate declara razboi, incheia pacea, are atributii cu privire diolomatic numirea, rechemarea si primirea ambasadorilor, dgept asemenea, prewsedintele are competenta generala de reprezentare in domeniul relatiilor internationale, si poate angaja statul in mod unilateral, inclusiv prin declaratii politice.

Presedintele se bucura de imunitate si de un protocol deosebit. Guvernul poate, de asemenea, reprezenta statul in relatiile internationale. Poate negocia si incheia acorduri internationale, asigura punerea in aplicare a politicii externe a statului, aproba mandate pentru negocieri, pentru participare la conferinte.

Primul-ministru, in calitate de sef al Guvernului, asigura reprezentarea acestuia la incheierea unor acorduri internationale. Ministrul de Externe reprezinta organul din cadrul Guvernului care se ocupa cu conducerea politicii externe a statului respectiv.

Ministerul Afacerilor Externe reprezinta organul de specialitate prin intermediul caruia se realizeaza politica externa a unui stat. Format de regula din Aparatul Central si Serviciul Exterior. Ceilalti ministrii, in calitate de reprezentanti ai Guvernului, pot negocia, pot incheia acorduri in domeniile lor de specialitate, avand insa nevoie de depline puteri.

Prin depline puteri intelegem documentul care emana de la Ministerul Afacerilor Externe si prin care se desemneaza una sau mai multe persoane imputernicite sa negocieze, sa incheie un consjlar international, sa efectueze diplonatic act cu privire la acel tratat.

Consulii generali sunt numiti de Guvern la propunerea Ministrului Afacerilor Externe. Insarcinatii cu afaceri sunt numiti tot de Ministrul Afacerilor Externe. Prin relatii diplomatice se intelege conducerea prin intermediul organelor reprezentative si prin mijloace pasnice consu,ar relatiilor externe ale unui subiect de drept international, cu oricare alt subiect de drept international.

Au un caracter permanent. In domeniul relatiilor diplomatice, partile pot fi statele sau alte subiecte de drept international. Au personalitate juridicainternationala statele, Organizatiile Internationale, Miscarile de Eliberare Nationala, popoarele etc.

Este necesar ca subiectele de drept international sa-si poata exprima consimtamantul in mod valabil. Nu orice subiect de drept international este si subiect al cconsular diplomatice, astfel ca pot intretine relatii diplomatice statele, Organizatiile Internationale, Miscarile djplomatic Eliberare Nationala, Sfantul Scaun, Ordinul Suveran al Cavalerilor de Malta 2.

  APGENCO SYLLABUS FOR EEE 2012 PDF

De regula recunoasterea reciproca si stabilirea relatiilor diplomatice se stabilesc simultan. Acest acord cuprinde consimtamantul mutual al celor conshlar state. Diplomativ reprezinta un act juridic si poate avea forma unui tratat solemn sau poate fi realizat prin schimb de note si scrisori.

Statele au obligatia generala de a incheia relatiile diplomatice Incetarea relatiilor diplomatice are loc prin: Ruperea relatiilor diplomatice reprezinta un act politico-juridic. Starea de razboi reprezinta de asemenea un caz de incetare a relatiilor diplomatice. Starea de razboi este diferita de actiunea de razboi in sensul ca starea diplomatiic razboi duce la ruperea relatiilor diplomatice in timp ce actiunea de razboi nu duce obligatoriu la ruperea relatiilor diplomatice.

In cazul starii de razboi, poate interveni si un armistitiu care duce la reluarea relatiilor diplomatice fara insa ca starea de razboi sa inceteze.

Efectele ruperii relatiilor diplomatice: Ruperea relatiilor diplomatice atrage si ruperea relatiilor consulare. In cazul suspendarii relatiilor diplomatice, relatiile dintre state se mentin in forma de la data suspendarii, prin urmare nu sunt necesare de exemplu elaborarea unor noi scrisori de acreditare pentru sefii de misiune diplomatica ambasadori.

Acestea functioneaza in state in care nu avem misiuni diplomatice permanente. In functie de scop sau obiectiv, misiunile diplomatice se clasifica in: De regula, misiunea diplomatica reprezinta forma generica pentru desemnarea organului de stat permanent insarcinat cu intretinerea de relatii diplomatice cu alt stat.

Misiunea diplomatica reprezinta o notiune distincta si trebuie deosebita de membrii acesteia. Atat misiunea cat si membrii au privilegii si imunitati proprii. Categorii de misiuni diplomatice: Seful legatiei poate fi si ministru rezident sau un insarcinat cu afaceri. Legatia este inferioara ambasadei dpdv al precaderii. In cadrul diplomatiei multilaterale, exista misiuni diplomatice atat ale organizatiilor in statele membre cat si ale statelor membre in orasul in care isi are sediul organizatia.

Misiunile diplomatice ale organizatiilor internationale pot fi si in statele membre si sunt denumite Delegatii Permanente sau Reprezentante Permanente. Misiunile statelor membre sau nemembre ale organizatiei internationale de pe langa acestea se numesc fie Misiuni Permanente, fie Reprezentante Permanente, fie Delegatii Permanente.

In cadrul diplomatiei multilaterale, aceste misiuni au functii diferite nu au functii consulareprocedura de numire este diferita si nu necesita obligatoriu si agrementul. Si acreditarea este diferita in cadrul misiunilor de pe langa organizatiile internationale. Procedura numirii sefului misiunii diplomatice: Agrementul reprezinta procedura prin care un stat solicita confirmarea altui stat ca persoana aleasa de el pentru a indeplini functia de sef al misiunii diplomatice este o persoana agreata personna grataimpreuna cu raspunsul prin care se da asentimentul la solicitarea statului trimitator sau acreditant.

Curs 1 Drept Diplomatic Si Consular

Este alcatuita din 2 sub-etape: Cererea de agrement poate fi trimisa fie prin intermediul ultimului sef de misiune sau prin intermediul insarcinatului cu afaceri ad-interim. Poate fi trimisa prin intermediul MAE care o dre;t ambasadei sau misiunii diplomatice din capitala sa. O cerere de agrement contine datele biografice ale persoanei respective, orice alte date utile privind-o pe acesta, cererea de agrement fiind supusa deciziei sefului de stat din statul acreditar sau ministrul afacerilor externe in cazul insarcinatilor cu afaceri.

Raspunsul poate fi expres sau tacit lipsa unui raspuns reprezinta un raspuns negativ tacit. Forma raspunsului poate sa imbrace fie pe cea a unei note diplomatice fie poate fi un raspuns oral. Efectele agrementului, pe de o parte, persoana respectiva devine personna grata si se deschide posibilitatea desfasurarii celeilalte etape, acreditarea.

Acreditarea reprezinta procedura speciala prin care se reglementeaza afirmarea. Prezentarea scrisorilor de acreditare se face intr-o ceremonie oficiala, data prezentarii fiind stabilita dinainte. Scrisorile de acreditare sunt prezentate sefului statului iar in cazul insarcinatului cu afaceri, ministrului afacerilor externe. Efectele prezentarii scrisorilor de acreditare. Ca urmare a prezentarii scrisorilor de acreditare, seful de misiune dobandeste calitate oficiala si pana la prezentarea scrisorilor diplomaatic acreditare, prezenta sa in statul acreditar are caracter privat.

  FLYBRID KERS PDF

Data prezentarii scrisorilor de acreditare are relevanta din punct de vedere al precaderii. Are precadere seful de misiune care si-a prezentat scrisorile de acreditare la o data anterioara. Numirea sefului de misiune interimar. Numirea acestuia se face la fel ca numirea oricarui alt conular al misiunii diplomatice. Numirea insarcinatului cu afaceri ridica in sarcina statului acreditant obligatia comunicarii numelui acestuia.

Numirea insarcinatului cu afaceri interimar se face de regula dintre membrii misiunii cu rangul cel mai inalt dupa seful de misiune si se notifica statului acreditant sau organizatiei internationale. Numirea celorlalti membrii ai misiunii diplomatice se face de catre statul acreditant, se solicita consimtamantul statului acreditar, si persoana numita in aceasta functie trebuie sa fie persona grata, insa procedura nu este la fel de complicata ca si in cazul agrementului si acreditarii.

Curs 1 Drept Diplomatic Si Consular

Numirea se face printr-o notificare oficiala nota oficialasi raspunsul se primeste printr-o nota de raspuns. In cazul atasatului militar, este posibil ca numirea sa includa si aprobarea statului acreditar.

In cazul personalului tehnicoadministrativ si de serviciu, nu este obligatorie conditia cetateniei, numirea se face printr-o simpla notificare si se cere ca ei sa nu fie indezirabili.

Structura si Organizarea Misiunii Diplomatice Structura si organizarea unei misiuni diplomatice este stabilita de ordinea juridica interna a statului acreditant si depinde de mai multi factori: O misiune diplomatica este alcatuita de regula din urmatoarele compartimente: Prin intermediul sectiei politice sunt desfasurate relatii cu MAE din statul acreditar, cu cercurile politice, cu grupurile de influenta, cu corpul diplomatic strain.

Sectia economica si comerciala: Prin intermediul acestei sectii, sunt indeplinite urmatoarele functii: Biroul atasatului de interne, al atasatului agricol, al atasatului pe probleme de munca au ca principala atributie facilitarea cooperarii in domeniile respective. Stabilirea relatiei diplomatice poate coincide cu infiintarea unei misiuni diplomatice. Acordul de vointa pentru infiintarea unei misiuni diplomatice este distinct de acordul de vointa privind stabilirea relatiilor diplomatice.

Prin acordul de vointa privind stabilirea de relatii diplomatice se stabilesc rangul misiunii, clasa sefilor de misiune, efectivul misiunii si modul de functionare.

Transformarea misiunii diplomatice consta in schimbarea rangului acesteia fie in sens superior fie in sens inferior. Pentru transformarea unei misiuni diplomatice este necesar un acord de vointa si modificarea trebuie reflectata in scrisorile de acreditare.

Reciprocitatea suspendarii nu se aplica automat. Pentru reinstalare dupa suspendare, nu este necesar un nou acord. Se realizeaza printr-o declaratie unilaterala a unuia din cele 2 state si printre motive se pot numara ruperea relatiilor diplomatice, disparitia unui dintre subiectele de drept international, etc. Pentru reinfiintare, este necesar acordul celor 2 state. Cauzele incetarii pot fi diverse: Pentru reinfiintare este necesar un nou acord intre cele 2 state.

Personalul misiunilor diplomatice O misiune diplomatica este alcatuita din personal diplomatic si nediplomatic. Astfel, in cadrul unei misiuni diplomatice pot fi intalniti ca membrii ai personalului misiunii urmatoarele categorii: Seful de misiune este superior ierarhic fata de ceilalti membrii ai misiunii diplomatice si are prerogative speciale in materie de coordonare, disciplinara, administrativa si cu privire la indrumarea generala a activitatii misiunii.

Atributiile sefului de misiune diplomatica sunt inscrise in scrisorile de acreditare. In functie de caracterul misiunii, pot fi titulari sau interimari.