INVATA SAH PDF

Joc șah cu calculatorul. Index | Forum | E-mail Cele mai tari jocuri online te asteapta aici pentru pauza de care ai nevoie dupa sutele de ore de invatat! E timpul. Ti-am promis in titlu, insa, o cale simpla de a invata Go. Go-ul se joaca pe o tabla in care nu conteaza patratele (ca in sah), ci punctele in care liniile se. Latest cefixime mg gonorrhea Videos Added. LIVE Blitz Chess Commentary # Computer Impossible – English, closed system · admin · March

Author: Tygozahn Mur
Country: Estonia
Language: English (Spanish)
Genre: Software
Published (Last): 18 May 2010
Pages: 326
PDF File Size: 4.83 Mb
ePub File Size: 11.91 Mb
ISBN: 600-9-48358-826-7
Downloads: 46578
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Bagami

Libertatea, captura, si teritoriul. Inceput Go-ul se joaca pe o tabla in care nu conteaza patratele ca in sahci punctele in care liniile se intersecteaza. Un teritoriu este cu atat mai mare cu cat numarul de puncte goale, sau ocupate cu piese moarte de ihvata culoare din zona inconjurata este mai mare.

Joc șah cu calculatorul

O piesa plasata in centrul unei table goale are 4 sag, in vreme ce o piesa plasata pe marginea acelei table are invat 3 libertati, iar una plasata in coltul tablei doua libertati. Opt este un numar frumos si rotund da! Da, aceasta e notiunea pe care se bazeaza intregul joc de Go. Doar pana cand am aflat de seki. Iti trimit pe mail: Vei primi la aceasta adresa de email un mesaj cu un link de confirmare.

Partida se incheie si se trece la numararea punctajului, proces ce cuprinde: Si credeam ca asta a fost tot.

Dupa aceea muta jucatorul care joaca cu albele, si asa mai departe. In interiorul acestei zone se pot gasi puncte goale, neocupate, si piese moarte de cealalta culoare.

Credeam ca odata trecut de acest hop totul va merge ca uns si nu ma va mai putea uimi nimic. Igotopia Rom Edu S. Oare n-as putea reduce si mai mult? Cum e posibil ca un grup sa nu poata fi capturat niciodata? Nu este, in esenta, nevoie sa cunosti nimic altceva decat acestea trei libertatea, captura si teritoriul pentru a putea juca Go.

Libertatea este un punct liber de pe tabla adiacent deci aflat in imediata vecinatate a unei piese sau grup conex de piese. Libertate Libertatea este un punct liber de pe tabla adiacent deci aflat in imediata vecinatate a unei piese sau grup conex de piese. As putea sa schimb oricum forma tablei de Go. Incercand sa reduc totul la esenta, am ajuns la opt lucruri fundamentale pe care trebuie sa le cunosti si intelegi pentru a putea juca Go:. Pentru accesarea lui in continuare te rog sa iti exprimi acordul cu privirea la politica de prelucrare a datelor personale.

  AUTOMATIC FLIGHT CONTROL EHJ PALLETT PDF

Incercand sa reduc totul la esenta, am ajuns la opt lucruri fundamentale pe care trebuie sa le cunosti si intelegi pentru a putea juca Go: Pot exista libertati plasate de asa maniera incat sa nu poata fi ocupate de piese de cealalta culoare. Viata din Go este, poate, notiunea cel mai dificil de inteles de catre un incepator.

Lasa-ti intrebarea sau nelamurirea intr-un comentariu mai jos, si inata ma voi stradui sa-ti raspund cat mai repede. Si probabil citirea unei carti sau urmarea unui curs interactiv ti se par, totusi, destul de complicate.

» cea mai simpla cale de a invata Go :igotopia

Ce stiu cert este faptul ca in momentul in care am vazut pentru prima data un grup viu pe o tabla de Go am trait o revelatie. Brought to you by Displet.

Stiu cat de important este sa ai cui sa-i pui o intrebare imediat ce ai o neclaritate, asa ca invatx aici pentru tine.

Nu stiu, si n-o s-o stiu niciodata. Secretul consta aici in faptul ca grupul atacator nu este nici el viu si nici nu-si poate construi ochisi s-ar pune pe sine in pericol atari daca ar incerca sa-l puna pe celalalt in atari. Nici nu ma obisnuisem bine cu gandul ca este posibil ca un grup sa fie in asa fel intortocheat incat sa nu poata fi capturat niciodata, ca a trebuit sa fac loc in mintea mea si faptului ca este posibil ca un grup sa fie viu chiar daca nu are doi ochi si nici nu si-i poate construi.

Ar putea rezulta in cateva ore sau in cativa ani, in functie de caz. Situatia aceasta apare doar spre finalul jocului, cand starea jocului de pe tabla este stabilizata. Odata invtaa pe tabla, o piesa nu mai este deplasata de acolo pana la sfarsitul jocului. Bineinteles, in secunda doi vor trebui sa intervina in scena si notiunile de captura si teritoriu, insa notiunea de libertate invafa asigura fundatia pe care acestea doua vor creste natural, ca niste seminte puse in pamant bun.

  KALIKA PURANA ENGLISH PDF

Voi vorbi in curand despre fiecare dintre ele. Iti trimit pe mail:. Asa ca nici unul dintre cele doua grupuri nu poate face o miscare spre a-l ataca pe celalalt fara sa-si atraga propria moarte. Celelalte trei puncte ko-ul, viata si seki-ul vor rezulta automat, in timp, jucand, gandind.

Dar daca dintre aceste sase puncte as avea voie sa pastrez doar trei, care ar fi acelea? Odata invat captura, nu va trece mult pana vei observa ca invwta aparea cu usurinta situatii in care prin capturarea unei singure piese piesa ce i-a ocupat ultima libertate ramane in atari.

Totusi, ce urmeaza dupa invats ambii jucatori au mutat pas? Exemplul cel mai simplu? Punctele goale de pe tabla care au ca granite piese vii de ambele culori sunt puncte neutre. Marturisesc ca acestui om ii datorez pasiunea mea petru Go. Nu-mi trecuse nicio clipa prin minte faptul ca este posibil sa se poata construi un grup de piese care sa nu poata fi capturat niciodata.

Mai precis, pot aparea situatii in care un jucator considera ca un anumit grup opus este mort, in vreme ce celalalt il considera viu. Captura O piesa sau un grup conex care invqta fost in atari la mutarea anterioara este capturata daca invvata mutarea curenta ultima sa invatq este ocupata de o piesa de cealalta culoare.

In situatia aceasta, piesa ramasa in atari in urma capturii va putea aparent fi capturata la urmatoarea mutare, ceea ce ar face ca intreaga configuratie a pieselor de pe tabla sa revina la stadiul de la inceputul acestui paragraf. Atata timp cat am definita notiunea de libertate, pot juca Go pe acea tabla. Asta e tot ce iti trebuie pentru a putea incepe sa joci Go. Doar e clar ca in momentul in care toate libertatile unui grup sunt ocupate de piese de cealalta culoare grupul este capturat, nu?

Urmand aceeasi analogie, notiunile de ko, viata si seki vor aparea ca roade ale acestora doua din urma.