LULUHAWA FIZIKAL PDF

Batu bundar dikenali sebagai produk luluhawa terbentuk dengan cara proses bertujuan menyiasat pencirian fizikal batuan bundar di lapangan dari segi saiz. Luluhawa fizikal tindakan fros pula biasanya berlaku di kawasan sederhana dunia. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim. Ngarai jauh lebih kerap di kawasan gersang daripada di kawasan basah kerana luluhawa fizikal mempunyai kesan lebih setempat di kawasan gersang.

Author: Goltitaur Tok
Country: Montenegro
Language: English (Spanish)
Genre: Finance
Published (Last): 10 January 2008
Pages: 269
PDF File Size: 20.35 Mb
ePub File Size: 9.76 Mb
ISBN: 214-5-30003-901-7
Downloads: 21270
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zulkikree

Kuasa air sungai wujud akibat hempasan atau rempuhan aliran sungai ke atas struktur batuan yg lemah. Agen pasang surut juga blh mempengaruhi bentuk muka bumi di luluhwwa pinggir pantai khususnya di kws muara sungai.

Ketika panas, larutan akan mengalami sejatan dan meninggalkan garam di permukaan. Luluhawa ini aktif ketika musim perantaraan iaitu musim luruh dan musim bunga.

Jumaat, 22 April Definisi. Dalam proses pelepasan tekanan, air berperanan sebagai agen hakisan yang menghakis tanah yang menutupi batuan.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Sistem suria terdiri drp 8 buah planet lulubawa Pluto di singkirkan tidak memenuhi kreteria sebuah planet mengikut Kesatuan Astronomi Antarabangsa. Berlaku apabila bhn-bhn pencemar udara spt sulfur dioksida, nitrogen dioksida bertindak sbg nukleas kondensasi mencatumkan wap-wap air menjadi bintik dan titisan air. Hakisan Mengundur Melibatkan proses pemotongan pangkal alur ke arah hulu krn adanya takat terjun spt jeram dan air terjun di pangkal alur tersebut.

Terbentuk apabila aras laut naik menenggelamkan sebahagian drp pinggir pantai asal yang bertanah tinggi dan bergunung ganang. Senarai bentuk muka bumi. Kelembapan bandingan peratus menandakan udara mencapai tahap tepu dan berada pd takat suhu mengembun. Didefinisikan sbg kehadiran satu atau lebih drpd bhn cemar spt gas, bhn berbau, habuk, zarah, debu, dan sbgnya di dlm atmosfera yg mana luluuawa blh mengubah kuantiti, kualiti dan sifat atmosfera tersebut dan akhirnya blh memberi kesan negatif sama ada kpd manusia, tumbuhan, binatang serta persekitaran fizikal sesuatu kws.

Bermaksud kegiatan penerokaan atau pelupusan hutan secara meluas untuk tujuan pertanian ladang atau lembangunan petempatan baru. Berlaku apabila paras air dlm tasik meningkat naik melebihi daya tampung tasik tersebut di sebabkan hujan lebat berterusan dan pencairan salji.

  BOLETIN 5170 PASIVOS PDF

Cth, batu kapur, batu arang, batu garam, syal 4. Hasilnya terbentuk awan yg apabila mencapai takat tepu akan menurunkan kerpasan khususnya hujan.

Geografi Alam Sekitar Fizikal

Proses Endogenik Proses yg berasal dari dlm kerak bumi seperti pergerakan tektonik, lipatan kerak bumi, gelinciran, gempa bumi, gunung berapi aktiviti igneus dan metamorfosisme batuan 3. Berlaku apabila udara lembap yg naik ke atas telah sampai ke takat tepu m tinggi.

Berbeza dengan hakisan lelasan oleh sungai, prosesnya hanya berlaku sehala sahaja, iaitu semasa air mengalir dari daratan ke lautan. Kewujudan delta mencerminkan proses luahan discaj enapan berlaku di muara sungai.

Jelas lulhhawa dan air memainkan peranan dalam proses ini. Proses Fotosintesis Proses tumbuhan menghasilkan makananya. Pembangunan yg mementingkan kesejahteraan hidup yg berterusan utk semua generasi kini dan akan datang. Terdapat di sekitar muara sungai Perak, sungai Bernam, sungai Rajang dan sungai Baram Beban bertambah fizial blok bumi menurun- aras laut naik. Tenaga kepanasan sesuatu jisim yg diukur dlm unit darjah celsius. Pencemaran udara Didefinisikan sbg kehadiran satu atau lebih drpd bhn cemar spt gas, bhn berbau, habuk, zarah, debu, dan sbgnya di dlm atmosfera yg mana ia blh mengubah kuantiti, kualiti dan sifat atmosfera tersebut dan akhirnya blh memberi kesan negatif sama ada kpd manusia, tumbuhan, binatang serta persekitaran fizikal sesuatu kws.

Air larian permukaan Terjadi apabila keupayaan susupan tanah dilepasi dimana titisan air hujan tidak lagi dpt masuk fuzikal dlm tanah apabila semua rongga- rongga porinya tepu dipenuhi air oleh titisan sebelumya.

Amat berkesan semasa kejadian banjir. Pantai Fiord Terjadi apabila aras luat naik menenggelamkan lurah-lurah sungai glasier yang terletak di pinggir pantai.

Serakan Mei Berlaku sekiranya saiz partikel sama besar dgn jarak gelombang menyebabkan langit berwarna kekuningan.

Tidak dpt dilihat dgn mata kasar tetapi dpt dikesan melalui kecondongan tiang elektrik, pokok atau tiang pagar disesuatu tempat berbanding kedudukan asalnya. Hakisan Melebar Melibatkan kerja-kerja penghakisan dan penghausan yg berlaku pada tebing alur sungai.

Ngarai mungkin juga merujuk rengkahan di antara dua puncak gunung seperti yang di banjaran seperti Banjaran RockyAlpHimalaya atau Andes.

Ekosistem fiizkal Komuniti yg hidup di kws antara pasang-surut laut dan tahan drp air masin di zon pinggir pantai atau dikenali sbg zon literal. Tindakan tumbuh-tumbuhan, haiwan, mikroorganisma dan manusia sama ada secara fizikal atau kimia yg dpt memecah dan mengurai batuan. Tanah menutupi batuan, menyebabkan batuan berada di bawah tekanan. Batuan jelmaan yg mungkin berasal dari batuan igneus atau batuan enapan yg mengalami tekanan dan suhu yg tinggi.

  CANON POWERSHOT SX1IS MANUAL PDF

Aliran Tenaga Mrjk kpd peringkat-peringkat atau sirkit pemindahan tenaga yg berlaku dlm rantaian makanan atau siratan makanan sesebuah ekosistem. Olak suhu di atas permukaan. Pekali simpanan Mrjk kpd keupayaan akuifer utk mengeluarkan isipadu air pd satu- satu masa tertentu. Sekiranya ada batuan yang sedia mempunyai rekahan, hablur garam akan tertinggal di celah rekahan. Hakisan mendalam sungai bertujuan mencapai tahap keseimbangan sungai proses balik muda hasil dari kejatuhan aras laut.

Cth kalsium karbonat, gipsum, silika, amonia, sulfur, potaysium yg amat mudah terlarut dlm air. Satu proses pemecahan batuan dari saiz fizikwl besar kepada saiz yang lebih kecil oleh agen-agen luluhawa seperti suhu dan air yang berlaku secara insitu tidak melibatkan pemindahan bahan.

Terjadi di lapisan atmosfera atas yg jauh dr permukaan bumi. Merupakan tindakan luluhwaa yg dilakukan oleh air di dlm alur sungai itu sendiri tanpa melibatkan bahan yg dibawa.

Ngarai – Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas

Contoh, ekosistem tasik, ekosistem hutan, ekosistem paya bakau. Merupakan kelompok besar bintang, gas dan habuk. Riak aliran air Gumuk Antigumuk Pulau sungai.

Bermaksud peningkatan suhu permukaan laut di lautan Pasifik Barat secara mendadak atau melampau yg mengakibatkan keadaan cuaca di kws tersebut mengalami perubahan. Profil panjang sungai Profil panjang sungai merupakan bentuk lembah dari satu poin ke satu pointertentu di sepanjang lembah sungai yang merujuk kepada kawasan sungai yang bermula di tanah tinggi hingga ke muara sungai yang mempunyai kecerunan yang berbezadan pelbagaibentuk muka bumi yang berbeza Sejatan Proses penukaran air drp bentuk cecair kpd wap air apabila tekanan wap pd permukaan air lbh tinggi drp tekanan udara di dlm atmosfera yg belum mencapai tahap tepu.

Keseimbangan antara air yg diterima dr atmosfera input: Secara Larutan Bagi pantai yang terdiri daripada batu kapur, ombak boleh menghakis batuannya melalui proses larutan.